De Schienen-Straßen-Bus is een speciale bus met alle voorzieningen die nodig zijn voor het wegverkeer. Deze bus was uitgerust met een dieselmotor van Klöckner-Humboldt-Deutz uit de autobusindustrie. De motor had een vermogen van 88 kilowatt (120 pk), maakte een snelheid van 80 km/u op de weg en 120 km/u op rails mogelijk.
De Schi-Stra-Bus was ontworpen voor eenrichtingsverkeer, maar uitgerust volgens de spoorwegverkeersregels. Het had deuren aan weerszijden, had een spoorwegcompatibele rem die werkte op de spoorwagons, een veiligheidscircuit en een noodreminrichting.
Voor gebruik op spoorlijnen werd de bus op twee twee-assige onderstellen geplaatst - "Spurwagen" genoemd. Hiertoe beschikte de bus over twee hydraulische hefinrichtingen, waarmee afwisselend de voor- of het achtergedeelte van het voertuig werden opgetild voor montage en demontage van de wielstellen. Voor de vooras en achter de achteras zat een lager voor het draaipunt van deze stellen.
Voor de ombouw van- en naar inzet op het spoor was een ingegraven rails op straatniveau nodig. Bij inzet op het spoor werd de vooras er helemaal afgetild, de banden op de achterwielen zorgden voor de aandrijving. Hiervoor waren speciale banden gemonteerd en daarom was de spoorbreedte van de bus daar slechts 1.500 mm.
In 1951 bestelde de Deutsche Bundesbahn twee prototypes bij de firma Nordwestdeutscher Fahrzeugbau (NWF) in Wilhelmshaven. Reeds eind 1951 werd op het traject Neurenberg-Würzburg een voertuig gedemonstreerd en bewezen dat het binnen drie minuten van de straat naar het spoor of omgekeerd kan worden overgebracht zonder dat de passagiers omhoog hoeven te klimmen. De bussen werden vervaardigd door de firma Waggon- und Maschinenbau GmbH Donauwörth. De prototypes werden in 1952 afgeleverd en getest. Kort daarna volgden drie productievoertuigen, waarvan er één in maart 1953 op de International Motor Show in Frankfurt am Main werd gepresenteerd. In 1953 werden nog eens 50 voertuigen besteld. In totaal werden er echter slechts 15 auto's op het spoor gebruikt, de overigen werden alleen als bus ingezet.
De Schi-Stra-Bus werd hoofdzakelijk ingezet in de regio's rondom Passau, Kötzting, Füssen en Augsburg.
De bussen waren niet erg flexibel in gebruik. Wisselen tussen spoor en weg was alleen mogelijk op stations die goed waren uitgerust en waar wielstellen beschikbaar waren. Met een groter aantal passagiers was het niet mogelijk om snel de capaciteit te vergroten en de vering had te lijden onder het hoge gewicht, voornamelijk veroorzaakt door de hydrauliek van de hefinrichting. Hoewel de NWF een ander voertuig ontwikkelde met geïntegreerde opklapbare wielen zodat het niet langer afhankelijk was van de logge wielstellen, was dit voertuig niet interessant voor de Deutsche Bundesbahn. Door het faillissement van de onderneming is een verdere ontwikkeling achterwege gebleven.
Voorafgaand aan de invoering van de computernummers op 1 januari 1968 werd het serienummer 790 nog aan dit bijzonder voertuig toegekend, maar op die datum waren alle bussen al buiten dienst gesteld.
Een Schienen-Straßen-Bus, inclusief de twee wielstellen, is eigendom van en wordt tentoongesteld door de Stiftung Eisenbahnmuseum Bochum, dit voertuig is operationeel. De goedkeuring van de Nationale Spoorwegautoriteit beperkt het gebruik ervan; tunnelpassages en tegemoetkomend verkeer op meersporige trajecten zijn niet toegestaan. Op grotere evenementen wordt af en toe de ombouw tussen weg en spoor gedemonstreerd.
Klik hier voor een bijzondere video over de Schienen-Straßen-Bus in voorbeeld en model.
Bijzonderheden:
Voorbeeld: Schienen-Straßen-Bus | Type: NWF BS 300 | Bouwjaar:
1953-1955 | Tijdperk: 3 | Inzet:
nevenlijnen | Lengte: 11.100
mm | Vermogen: 88 kW | Gewicht:
13.500 kg | Maximum snelheid: 120 km/uur | Aantal zitplaatsen:
43 | Aantal staanplaatsen: 24 | Uit dienst: 1967. |